Breid je PIM systeem uit met Digital Asset Management

Met een Product Information Management systeem, ook wel PIM systeem, kun je alle productinformatie in je webshop beheren. Het gaat dan om productomschrijvingen, prijzen, maten, materialen, etc. Maar wat als je ook alle digitale bestanden rondom de producten in je webshop wilt organiseren? Dan is een DAM systeem een goede en efficiënte oplossing.

Wat is een DAM systeem?

DAM staat voor Digital Asset Management. Hierbij staat het beheren van beeldmateriaal en andere digitale bestanden die horen bij de producten in je webshop én je organisatie of merk zelf centraal. Je moet dan denken aan productfoto’s en -video’s, modellen, grafieken, logo’s, presentaties, documentatie en andere marketing gerelateerde bestanden. Net als met een PIM systeem kun je deze informatie eenvoudig en centraal beheren. Je kunt de bestanden opslaan, aanpassen en verspreiden vanuit één plek.

Tegenwoordig is het zo dat kopers meer verwachten van productinformatie dan voorheen. Een simpele omschrijving en een enkele foto voldoen niet meer en daarom is het ideaal als je gebruik kunt maken van de voordelen van een DAM systeem om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van je klant. Je hebt dan altijd de laatste versie van een asset bij de hand, zodat je producten altijd worden voorzien van de meest recente informatie. Ook kun je met verschillende gebruikers in het systeem werken, zowel van binnen als buiten je organisatie. Op deze manier kun je snel en efficiënt inspelen op de klant en bovendien kun je op deze manier een consistent beeld van je webshop uitdragen.

Is een PIM systeem niet voldoende?

Product Information Management en Digital Asset Management liggen zeker in elkaars verlengde, maar de één vervangt de ander niet. Met een PIM systeem beheer je andere informatie dan met je DAM systeem en het zijn beide dan ook oplossingen voor verschillende problemen.

Met een PIM systeem beheer je alle informatie die hoort bij de producten die je verkoopt, met een DAM systeem doe je dit voor alle bestanden rondom je merk of organisatie én je producten.

Welk DAM systeem moet ik kiezen?

Net als het grote aanbod aan PIM systemen, zijn er ook veel DAM systemen waar je uit kunt kiezen. Maar het is natuurlijk helemaal gemakkelijk als je beide oplossingen in één kunt krijgen. Dit is mogelijk met Pimcore; dit platform biedt zowel Product Information Management als Digital Asset Management aan en is open source. Dat betekent dat je geen licentiekosten hoeft te betalen wanneer je gebruik maakt van het platform.